Vragen over zonnepanelen

Vragen over zonnepanelen

1. Waar staat de afkorting Wp voor ?
Watt piekvermogen duidt het maximaal vermogen van een zonnepaneel aan onder de optimale omstandigheden.

2. Waar staat de afkorting kWp voor ?
Kilowatt piek = 1.000 Watt piekvermogen (Wp) Megawatt piek = 1.000.000 Watt piekvermogen (mWp)

3. Waar staat de afkorting kWh voor ?
kWh is de afkorting voor kilowattuur. Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met 1000 Watt geleverd vermogen, gedurende één uur.

4. Zijn zonnepanelen zonder subsidie winstgevend ?
Stel dat de huidige stroomprijs van circa € 0,22 p/kWh de komende 25 jaar gelijk zou blijven, en u koopt een zonnepanelen systeem van 2.300 Wp voor
€ 5.085,- dat 1.950 kWh stroom levert. De besparing die u in 25 jaar tijd kunt realiseren (omdat u geen stroom meer hoeft te kopen) is dan 25 jaar x ca. 1.950 kWh opbrengst x € 0,22 per kWh = € 10.725,-.

Wij nemen aan dat de energieprijzen zullen gaan stijgen. De laatste 10 jaar was de stijging ieder jaar gemiddeld 10%. Stel dat deze stijging 5% per jaar is dan is de besparing die u gaat behalen in 25 jaar met dezelfde installatie al € 23.000,-. Met subsidie wordt deze besparing nog groter. Met een investering van € 5.000,- kunt u dus € 23.000,- verdienen en het milieu sparen door minder C02 uitstoot.

5. Hoeveel stroom gebruikt een Nederlands 4-persoons huishouden op jaarbasis ?
Gemiddeld 3.600 kWh per jaar.

6. Mijn dak ligt voor een gedeelte in de schaduw van gebouwen of bomen. Kan ik dan zonnepanelen gebruiken ?
Ja, door gebruik te maken van verschillende deelsystemen zorg je ervoor dat energieverlies door schaduw in een gedeelte van het totale systeem wordt opgevangen zodat de rest van het systeem alsnog optimaal kan produceren.

7. Leveren zonnepanelen ook stroom als het bewolkt is ?
Ja, de zonnepanelen werken op daglicht en dus ook op bewolkte dagen.

8. Is elk dak geschikt voor zonnepanelen ?
Zowel een pannen dak als een plat dak is geschikt voor zonnepanelen als ook daken die naar het noorden of oosten zijn gericht. Ook daken met golfplaten zijn geen enkel probleem voor zonnepanelen. Afhankelijk van uw dakconstructie, gebruiken wij het montagemateriaal dat daar het beste bij past.

9. Zijn zonnepanelen geschikt voor mijn dak ?
Tijdens het gesprek met onze adviseur kunt u zien welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw dak en wat de opbrengstverwachtingen van een dergelijke installatie zijn. Vaak maken wij ook diverse offertes met de verschillende types zonnepanelen en diverse merken omvormers. Vervolgens kunt u de beslissing nemen op basis van de hoogste rendementsverwachting en/of de mooiste uitstraling.

10. Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen ?
In Nederland kunt u sinds 1 januari 2003 zonnepanelen en zonneboilers zonder vergunningen plaatsen. Uitzondering vormen woningen die als monument zijn aangemerkt en woningen die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Hiervoor heeft u een omgevingvergunning nodig.

11. Wat is de levensduur van een zonnepaneel ?
De minimale levensduur van zonnepanelen is 30 jaar.

12. Wat is de levensduur van de omvormer ?
De levensduur van de omvormer is 15 jaar. De kosten om deze te vervangen zijn afhankelijk van het type en lopen uiteen van 250,00 Euro tot 2.750,00 Euro. U kunt een omvormer vervangen met ieder ander merk. U bent dus niet verplicht om dezelfde aan te schaffen.

13. Wat is het verschil tussen polykristalijne en monokristalijne zonnepanelen ?
Het verschil tussen poly en mono zit hem in het bewerkingsproces van het siliciumzand. Bij poly wafers laat men het vloeibare silicium gewoon stollen en liggen de kristallen door elkaar, bij mono wafers worden de kristallen gepolariseerd zodat de kristallen in dezelfde richting liggen. Hierdoor zal een mono crystalline wafer een hogere opbrengst hebben bij direct zonlicht. Echter bij landen waar niet altijd de zon vol schijnt zal een polycrystalline cel beter presteren. Dit is in Nederland het geval.

Voor alle vragen kunt u natuurlijk contact met ons opnemen op 0546 – 64 33 35, wij beantwoorden deze vragen dan graag.