Salderen

Salderen

Terugleveren ?

Het ‘nadeel’ van zonnepanelen is dat u in de winter te weinig stroom opwekt en in de zomer te veel. In de winter neemt u dus af van het net, in de zomer levert u terug aan het net. Het net functioneert in dit geval als uw buffer.

Salderen ?

Salderen betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom hetzelfde krijgt als waarvoor u het afneemt. Dus naast de kilowattuurprijs krijgt u ook uw BTW en energiebelasting terug. Nu betalen kleinverbruikers relatief veel energiebelasting, en grote grootverbruikers relatief weinig energiebelasting. Tot voor kort was het zo dat energieleveranciers maximaal 5.000 kilowattuur aan u saldeerden.

Onbeperkt salderen ?

Het is bij wet geregeld dat u bij alle energieleveranciers voor alle terug geleverde elektriciteit dezelfde prijs ontvangt dan die u betaalt voor de elektriciteit die u  afneemt. Er wordt dus onbeperkt gesaldeerd, tot aan uw eigen verbruik. Wel is van belang dat u niet meer saldeert dan u in totaal verbruikt. Voor hetgeen u meer teruglevert dan u verbruikt, ontvangt u een veel geringere vergoeding. Dus verbruikt u in 1 jaar 50.000 kilowattuur? Dan is het verstandig maximaal deze 50.000 kWh op te wekken.

Wat betekent dit voor u als particulier in de praktijk ?

Bent u particulier? Dan is het in het algemeen zo dat wij een installatie uitrekenen die maximaal uw eigen verbruik dekt. Een grotere installatie vergt een grotere investering en voor de elektriciteit die u meer opwekt dan u zelf verbruikt ontvangt u van de energiemaatschappij een fors lager bedrag per kWh. Dit betekent dus dat de installatie dan niet rendabel is. Wel is het goed te overwegen of u de komende tijd enkele grote verbruikers aan wilt schaffen, zoals bijvoorbeeld een sauna of een jacuzzi. Dan is het wellicht verstandig de installatie iets groter te maken. Hierin kan de adviseur van SchoneStroomOost b.v. u van een goed advies voorzien.

Wat betekent dit voor u als zakelijk verbruiker in de praktijk ?

Dat u uw stroomrekening letterlijk op nul kunt zetten voor de komende 30 jaar! Stel dat u normaal 50.000 kWh / jaar verbruikt, en u wekt nu 40.000 kWh op, betaalt u aan het eind van het jaar simpelweg 10.000 kWh. Uw opwek wordt dus simpelweg van uw verbruik afgetrokken. In dit geval geldt: hoe meer u opwekt, hoe meer het oplevert. Dit heeft te maken met de Energiebelastingstaffels. Het is dus zeker rendabel om uw energieverbruik op nul te zetten!

Is de salderingsregeling voor iedereen ?

De salderingsregeling is geregeld in art. 31 C van de elektriciteitswet 1998 en is alleen van toepassing op aansluitingen van kleinverbruikers. Kleinverbruikers zijn aansluitingen tot maximaal 3 x 80 Ámpere.

 Salderingsregeling ?

Wie gebruik wil maken van de salderingsregeling moet dit doorgeven aan de netbeheerder. Dit wordt voor u verzorgd door Schone Stroom Oost. Wanneer er een draaistroommeter (Feraris) zonder terugloopblokkering aanwezig is, vindt automatische saldering plaats. Bij levering aan het net draait de meter immers achteruit, waardoor automatisch de kosten voor ingekochte en terug geleverde elektriciteit verrekend zijn. Bij een digitale eenrichtingsmeting of een meter met een terugloopblokkering kan geen saldering plaatsvinden. Wil men hier toch gebruik van maken dan moet deze meter vervangen worden voor een digitale meter die hier wel geschikt voor is. Hiervoor moet  contact opgenomen met uw netbeheerder. Hier worden geen kosten voor in rekening gebracht. Bovenstaande wordt, indien u de installatie bij SchoneStroomOost aanschaft, allemaal door ons geregeld, hier heeft u dus geen omkijken naar.