Hybride waterpomp

Innovatieve hybride warmtepomp

Sinds kort zijn wij dealer van de Elga hybride warmtepomp, ontwikkelt door Techneco. Een hybride  warmtepomp is een combinatie van een elektrische (lucht/water) warmtepomp met een gasgestookte HR ketel en goed toepasbaar in bestaande en nieuwe woningen.

Deze waterpomp werkt dus niet met een grondgekoppelde bron, maar bestaat uit 2 units (een binnenunit van 60x30x30 en een buitenunit van 55x78x29). De installatie duurt niet langer dan 1 dag en vergt geen bouwkundige aanpassingen van uw woning. Eén doorvoer in de muur voor twee leidingen volstaat.

De Elga gebruikt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor de woning. De buitenunit onttrekt de warmte uit de lucht. De warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van het centraal verwarmingssysteem. Het water kan tot maximaal 45°C worden verwarmd. Zodra de buitentemperatuur te laag wordt springt de gasketel bij.

Een gemiddelde Nederlandse woning heeft circa 9,0 kW aan warmte nodig. De Elga genereert met 4,5 kW in een Nederlands klimaat tot 62% van de warmtebehoefte. Hierdoor kunt u circa 20% a 30% besparen op uw energierekening.

In de zomer kan de Elga de temperatuur in de woning een aantal graden omlaag brengen met een minimum aan energie. Dus ook in de behoefte om in de zomer te koelen kan deze warmtepomp voorzien.

Mocht u al een zonnepaneelinstallatie hebben dan wordt het de werking en het rendement van beide apparaten versterkt; de Elga verbruikt dan namelijk energie die mede door de zonnepanelen is

opgewekt. In deze combinatie worden de energiekosten nog verder gereduceerd, terwijl het rendement en het comfort stijgen.

De Elga heeft een energielabel A++ en kan een verbetering van 1 of 2 labelstappen van uw woning opleveren.

Vóór de ontwikkeling van de Elga waren er weinig systemen geschikt voor de bestaande bouw. Daar heeft Techneco met de komst van de Elga verandering in gebracht. Niet voor niets is de Elga uitgeroepen tot winnaar van het Ei van Columbus van de Nationale Innovatieprijs in de categorie duurzaam product. De jury heeft de Elga gekozen op basis van het innovatieve karakter, de kwaliteit, de duurzaamheid en de prijs/kwaliteit verhouding.

Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast: de pomp kan aanwezige warmte uit de buitenlucht

halen en deze naar binnen pompen om de ruimtes te verwarmen. De warmtepomp is aangesloten op de retourleiding van de CV. Een van beide systemen, dus of de cv-ketel of de warmtepomp, werkt. Als de warmtepomp aangaat, gebruik je dus geen gas. Vooral in oude huizen waar er relatief veel energieverlies is, is een warmtepomp ideaal. In combinatie met zonne-energie en isoleren kunt u veel verbeteren in de eigen energievoorziening.

Wat houdt dit nu concreet voor u in?

• De Elga kan jaarlijks tot wel € 500,- besparen op uw energierekening
• De Elga heeft een aantrekkelijke terugverdientijd. Doe de besparingsberekening op www.duurzaam-energie-besparen.nl en bereken uw terugverdientijd
• De Elga kan verwarmen en koelen; dit zorgt het gehele jaar voor meer wooncomfort
• De Elga maakt uw woning energiezuinig en verbetert het (tegenwoordig verplichte) energielabel van uw woning
• De Elga stoot geen CO2 uit en is dus beter voor het milieu en onze toekomst